Când oamenii nu mai vor politică…

Această grafică amintește de 1956… anul în care maghiarii s-au răsculat împotriva “eliberatorilor” sovietici, mai exact s-au săturat de cei care chipurile i-au eliberat și pe urmă au uitat să plece. Înțelegerea conform căreia până la jumătatea Germaniei Europa era “Ruskii Mir” e un fapt istoric. Cu acest tratat s-a încheiat al doilea război mondial și tot cu acest tratat s-au pus bazele războiului rece. Speranța îngropării războiului rece cu care ne-am amăgit în anii 90 s-a risipit. Avem un război cât se poate de fierbinte cu rădăcinile în același tratat de pace eșuat.

În 56 aveam 8 ani și îl văd și acum pe bunicul cu mâinile pâlnie peste urechi lângă aparatul de radio. Transmitea de la Budapesta Szepesi Györgyi cu care eram obișnuiți de la meciurile de fotbal, un fel de echivalent unguresc al lui Cristian Țopescu. Doar că de data aceasta nu mai era vorba de sport, era vorba de viață și de moarte.

Evident ideea că trupele sovietice își vor face bagajele și vor pleca acasă iar Kremlinul va renunța să mai controleze Ungaria era naivă, la fel cum nu era de așteptat ca statele occidentale să intervină, riscând o confruntare directă cu Armata Roșie. Reprimarea răscoalei era doar o chestiune de timp. Eu nu cred că cei de pe baricade nu știau acest lucru. Nu cred că nu au fost sfătuiți să renunțe: de dragul familiilor, de dragul prietenilor, pentru a rămâne în viață. Nu au renunțat. Au fost masacrați. Cei care nu au murit pe baricade au fost arestați, torturați, anihilați. Sistemul sovietic a triumfat din nou călcând pe cadavre. Ecourile victoriei au ajuns până la noi. Arestări și interogatorii bazate pe bănuiala că ai simpatizat cu cei de pe baricade. Clasa muncitoare nu știe de glumă, mai ales când vorbește prin reprezentanții ei de frunte.

Istoria se repetă și fiindcă firea omului nu se schimbă după directivele de partid. Întotdeauna se vor găsi rebeli care nu vor ține cont de zădărnicia cauzei lor. Ei vor fi înțeleși doar de aceia care acceptă că în viață nu contează doar victoriile, că uneori o înfrângere poate fi mai importantă decât o victorie.

5 Comments

  1. dorabudacean27 says:

    Oamenii nu au vrut niciodată politică, nu au vrut război, nu au vrut asupritori, nu au vrut big brother… și totuși le-au acceptat pe toate,; și nu știu nici dacă au putut aprecia victoria sau înfrângerea sau pur și simplu le-a fost egal. Mă tem că nu voi ști niciodată de ce.

    Like

    1. zorindiaconescu says:

      Probabil nu vom afla, asta e partea frumoasă

      Like

  2. Marius says:

    Nu “oamenii” vor politica, razboi, asupritori, ci doar cei citiva ajunsi la decizie si oile oarbe. Termenul “oameni” e o notiune abstracta. Suntem la capatul de sus, zice-se, a lantului trofic, dar diversitatea si unicitatea noastra ne separa de restul “animalelor”. Lasind metaforicul la o parte, nu cred ca putem generaliza in nimic referitor la “oameni”. E ca si cum ai spune ca “animalele” maninca iarba. Sau ca “animalele” au 4 picioare. Sociologia imi da de furca de fiecare data cind vreau sa gindesc despre multimi si tendinte, mi-e sila de mine cit de des imi vine sa generalizez, pina cind imi aduc aminte de cele de mai sus. “Oamenii” nu exista! (sic!) P.S. nu-sh’ ce’s ashe virulent…

    Like

    1. zorindiaconescu says:

      Virulent, poate,dar ai dreptate

      Like

    2. dorabudacean27 says:

      Mai enervant decât “oamenii” mi se pare “românii”. PS: Aici, pe subiectul acesta, “oamenii”, eu am o întreagă teorie. 😊

      Like

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s