Propunere de bibliotecă virtuală (text consultativ și subversiv)

Ne punem toți întrebarea: de ce scriem? Răspunsul se referă de obicei la un imbold interior, la nevoia de a face pace cu demonii noștri, negocierea fiind scrisul. Ce se întâmplă cu rezultatul strădaniei noastre? De obicei puțin, prea puțin față de efortul depus.

Mai întâi e drumul adesea anevoios până la editură. Foarte puține edituri acceptă să publice o carte fără garanții, urmând să recupereze cheltuielile din vânzări (… și să împartă profitul cu autorul, asta fiind deja de domeniul fanteziei). “Garanția” este adesea achitarea integrală a tirajului, adică editura tipărește doar după ce cartea a fost vândută integral… autorului (!!!). E adevărat că se practică prețuri modice… dar principiul e același și nu e măgulitor pentru autor. Mărturisesc că uneori mă apucă dorul după cenzura comunistă în comparație cu disprețul economiei de piață. Ce ne spune piața? Voi, dragi scriitori veniți cu un produs nevandabil, noi nu ne batem capul să vă vindem capodoperele pe care nu vrea să le cumpere nimeni, dar dacă sunteți dispuși să vi le cumpărați singuri, sau găsiți voi un cumpărător (se numește “proiect” și se plătește ori din banul public, ori din buzunarul unui sponsor) – atunci noi vă tipărim tirajul și sunteți liberi să faceți ce vreți cu el: vă faceți poze și le puneti pe facebook, o trimiteți la prieteni, evident cu dedicație, puneți de o “lansare” la care vor veni câțiva cunoscuți, mai ales dacă bufetul suedez e ok – iar în rest, vă faceți colecție cu operle voastre și ale prietenilor. Am uitat – se dau și premii – mai puține în bani, dar diplome sunt câtă frunză și iarbă și dau bine pe facebook.

Ce am scris până aici, cu mult amar, e un fapt cunoscut de toată lumea. Unii sunt dispuși să-l admită, alții nu, dar asta nu schimbă realitatea. O fi scris O’Neill “Din jale se întrupează Electra” – dar jalea nu e o soluție.

Eu vin cu o propunere. Cărțile pot fi postate (integral) pe blog și descărcate de cine are chef să le citească, răsfoiască sau doar să-și satisfacă curiozitatea. Pot face asta cu orice carte care îmi este trimisă în format *.pdf, *.docx, *.doc sau *.rtf – cred că am epuizat formatele în uz pe computerele noastre.

Ce ofer:

  • postarea (distribuirea) gratuită (știu, la acest punct mă vor înjura toți proprietarii de edituri, dar n-am ce le face, piața e liberă și eu nu încalc nici o lege)
  • descărcarea gratuită pentru utilizator, fără alte foloase, ați observat – blogul nu are reclame)
  • informarea periodică în legatură cu numărul de descărcări

Ce NU ofer:

  • ISBN – nu am treabă cu biblioteca națională și nu mă complic cu așa ceva

Dacă e bine ce vreau să fac (sau nu) – urmează să decideți, îmi voi da seama ce ați hotărât după numărul de cărți pe care le voi primi spre distribuire.

Nu am pretenția că am pus coada la prună, dar nemulțumirea mea durează de prea mult timp si simt că trebuie să fac ceva.

Vă mulțumesc că ați avut răbdare să citiți până aici.

Zorin Diaconescu

1 Comment

  1. dora budăcean says:

    Excelentă idee. Succes!

    Liked by 1 person

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s