Semnal: un documentar tragic cu final luminos

Rodica Fercana – În Siberii de gheață

Să rescrii biografia bunicului tău e o provocare și o oglindă a regăsirii de sine. Când destinul bunicului a fost unul tragic, descrierea devine document. Războaiele sunt purtate de obicei de ce care nici nu le-au dorit, nici nu le-au provocat. Destinul nu face deosebiri între cei buni și cei răi. Tăvălugul istoriei operează în date statistice macro, viețile individuale devin simple cifre într-o statistică, uneori incompletă.

Experiența românilor ardeleni a fost una tragică și în primul și în al doilea raboi mondial. Aspirațiile lor nu au concis întotdeauna cu mersul istoriei. Dacă prima conflagrație s-a încheiat cu o mare victorie, unirea mult așteptată și dorită de majoritatea celor de pe front, cu toate sacrifciile pe care le-a cerut, al doilea război mondial s-a terminat mai degrabă tragic pentru întreaga națiune.

Prizonieratul în Siberia este o încercare pe care generatiile de azi o văd în filmele de gen, realitatea depășește însă imaginarul, este de multe ori mai cumplită decât cele mai excentrice scenarii.

Mai trist este când țara în care speri să te întorci nu mai este țara din care ai plecat. Istoria nu are sentimente, doar evenimente.

Cartea va fi prezentată curând publicului, întâlnirea cu autoarea va fi un moment memorabil – deocamdată felicitări Rodica Fercana.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s