Ancheta noesnerland.com (-1):Adriana Szilagyi
Iubesc cuvântul prezent, pentru că imi aminteşte mereu că trăiesc, că respir şi că acest lucru este o certitudine. Prezentul meu scriitoricesc este destul de modest dar reuşesc să nu mă ȋnvinovăţesc pentru asta, deoarece scriu doar atunci când simt să mă exprim şi nu am făcut din acest lucru mai mult decât o dorinţă, o intenţie, o expresie a manifestării dinăuntrului meu atunci când clocoteşte. Aşa incat pregătesc un al doilea volum de poezie care sper să fie la fel de bine primit ca volumul meu de debut “Puntea mea de lumină” a cărui lansare a avut loc in septembrie 2021. Imi place să cred că ȋntre timp am mai crescut puţin si că mesajul versurilor mele va atinge prin simplitate şi prin sinceritate, aşa cum cititorii mi-au demonstrat.
Cred că atu-ul internetului e vizibilitatea care vine la pachet şi face parte din noua infăţişare a creaţiei literare din mai noul mediu online. Si având această vizibilitate este de la sine ȋnţeles că se ajunge cu multă uşurinţa la ea. Am insă o indoială că internetul, oferindu-ne aceasta facilitate este un avantaj ȋn ce priveşte literatura pe care o ȋntâlnim aici. Ca să nu lungesc povestea, spaţiul virtual mi se pare puţin prea “la liber” iar acest lucru aduce lipsa reglementărilor, uneori facând poate prea greu distincţia spre a ajunge la adevărata literatură. Harul, talentul, calitatea conţinutului se pot ȋnsă distinge, aşa incât avem libertatea de a alege şi de ce nu, a ne ȋntocmi o listă a autorilor preferaţi.
Cred că abilitatea şi capacitatea de a afirma rolul important al literaturii prin scrierile sale; o viziune şi o claritate a muncii sale concretizată ȋn opera sa, o adaptabilitate şi o pliere pe specificul vremurilor şi a cerinţelor acestora,un discurs argumentat fac dintr-un scriitor unul profesionist. Pe scriitor (sau poet) eu ȋl văd aşa ca pe un constructor de emoţie, ca pe o combinaţie ȋntre a şti ( a cunoaşte), a simţi şi a-şi aşeza toate aceste atribute cu harul său unic pe hârtie, ȋntru bucuria cititorului. Pentru a fi inclus ȋn categoria profesioniştilor cred că este nevoie să aibă o maturitate a fiinţării şi a gândirii, lucruri ce vin doar ȋn urma experienţei de viaţă şi cel mai important (ȋn viziunea mea ): suflet la vedere ! (desigur că manifestarea acestei calităţi implică şi foarte multă asumare).
Nu am o experienţă vastă ȋn relaţia colaborării cu o editură şi/sau editorul acesteia, fiind autoarea unui singur volum de poezii, dar din mica mea colaborare ştiu că e foarte important ca editorul să fie un cititor avizat, să ştie să (te) asculte, să te lectureze cu plăcere şi să-şi descopere lucruri neştiute despre el, să ştie să facă recomandările la care tu nici nu te-ai gândit dar să fie un mare ´AHA´pentru tine. O relaţie bună ȋntre autor şi editură (editor ) se construieşte pe ȋncredere reciprocă şi asta sprijină foarte mult apariţia cărţii.
Cred că este obligatoriu respectul faţă de cititor indiferent ce impresie i-ai lăsat. In definitiv este imposibil să fii plăcut de toată lumea şi o mare greşeală să ȋncerci măcar să obţii acest lucru. Aici trebuie subliniată din nou importanţa internetului, a reţelelor de socializare, pentru că ȋţi oferă acea vizibilitate pe care am mai menţionat-o şi implicit feedback-ul cititorilor, care volens-nolens ȋţi oferă o oarecare „măsură”a calităţii muncii tale.
Această
operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons
Atribuire-Necomercial 4.0 Internațional.