Când iadul s-a instalat în cartier…

Citind recentul roman polițist scris de Radu Țuculescu nu ai cum să nu-ți amintești de "Cuptorul cu microunde", certificatul de naștere al goticului tansilvan. Aceleași blocuri din prefabricate de pe malul Someșului în care își duceau viața administrată științific după modelul stalinist al republicii noastre socialiste oamenii cărora lipsurile de tot felul începând cu lipsa de libertate le anihilau treptat respectul de sine.
Libertatea de după 90, așa cum a venit ea cu bune și cu rele ne-a dat o speranță însă fantomele din trecut ne ajung tot mai des din urmă. Crima de pe Podul Garibaldi nu este decât o consecință, iar cuplul de detectivi Martin Breda & Maraia nu fac altceva decât să modereze starea de fapt. Ei vin din boema naivă a orașului, sunt din aceeași familie de spirite cu elevii interni ai Liceului de muzică din "Mierla Neagră" de același autor. Crima de fond s-a produs de mult, azi îi vedem doar efectele.
Evident, Radu Țuculescu a întemeiat o școală de proză, romanele sale au devenit un cap de serie. Goticul transilvan e mai degrabă realist decât fantastic. Adevăratele legende nu sunt cele cu vampiri și vârcolaci, sunt realitatea cotidiană a unei lumi care a trecut, timp de jumătate de secol printr-un univers concentraționar.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s