Din memoria calculatorului…

2013 - la Bistrița se decernau premii: implicarea presei în promovarea culturii.
În imagine doi dintre laureați: Victor Știr și Menuț Maximinian. 
O filă din istoria presei locale. 
Poate într-o zi cineva se va încumeta să scrie o istorie critică a presei din Bistrița, din 1990 și până în prezent.
Schimbările au fost și sunt în continuare foarte mari. Oamenii au rămas - sau au plecat, s-au adaptat mai bine sau au trecut prin perioade de criză.
Asta e viața cu adevărurile ei. Adevărul nu este cel pe care îl dorim, avem de ales: admitem adevărul sau trăim în minciună. Faptul că se poate trăi și în minciună nu constituie nici o victorie, nici o dovadă a capacității de adaptare. Este doar un alt accident.
Din păcate trăim în vremea când presa nu se mai face în numele adevărului, ci pentru a atrage consumatorul. Vorba bătrânului Will: "Cum vă place..."

4 Comments

 1. dorabudacean27 says:

  Totul, nu doar presa, se face pentru atragerea consumatorului.

  Liked by 1 person

 2. Marius Buculei says:

  Asta nu inseamna oare ca consumatorul (cacofon sau nu!) are si el vina lui? Si-atunci ma intreb, cine e de vina ca alergam in cerc? Presa ca ne “minte” sau “denatureaza” alergind dupa senzational sau noi pentru ca incurajam si cerem avid adrenalina?
  Si ne intoarcem – iarasi – la problema valorilor. Vrem adevarul ca principiu imuabil sau vrem “circul” ca busola consolatoare a neconsolatei noastre debusolari? Milenara dilema la care inca consumatorul (sic!) nu are un raspuns: un Socrate paideic si adevarat, dar crunt si hatru sau sofistii dotati azi cu calculatoarele manipularii asteptind sa ne vinda paradigmele care ne satisfac adormirea? Sper ca raspunsul nu e doar cucuta.

  Liked by 1 person

  1. zorindiaconescu says:

   Vezi “experții” ocazionali de pe rețele, cine crezi că-i poate contrazice? Răspunsul nu e cucuta. E necesară o recalibrare.

   Like

   1. Marius Buculei says:

    Recalibrarea necesita standarde/etaloane. Discutia de aici trebuie sa porneasca. Cati sunt(em) in lume strigind in soapta diogenic din varii butoaie: “Caut un etalon!” Restul se pare ca si-au gasit “expertii”. Scoala, fie ea virtuala sau nu, fara etaloane valide/validate naste monstri. Fie ei online, in presa sau doar punind tarile la cale din fotolii confortabile… Altfel, ajungem sa ne multumim cu realitatile care ni se ofera, apetisante si convenabile, revelate sau “corectate” sa corespunda “manetonilor” (cei de la maneta, nu stiu cum sa ale zic!). Apropo, a se vedea serialul The Capture, BBC 1.. VPN placut!

    Liked by 1 person

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s