Jurnal din epoca de aur

Dragă jurnalule,

Iarna a început devreme anul acesta, geamurile mele sunt înghețate de o lună. Nici măcar nu le pot spăla, acum, că vine Crăciunul. Nici nu am cu ce, că apă rece avem doar seara, cât să tragem apa la WC.

Azi este duminică, ne dau apă caldă, două ore. Au venit prietenii mei care locuiesc la etajul patru să facă baie. La ei nu urcă apa. I-am programat din jumătate în jumătate de oră. Pe rând, să apuce toți la o baie. Apoi îmi umplu vana și fac și eu baie, dar după ce pleacă ei. Până atunci bem nechezol. 

Azi este Crăciunul. Când ies de la serviciu, merg la Dej. Bine că mâine este duminică. Anul trecut nu am putut merge, că  25 decembrie a picat într-o zi lucrătoare și tovarășul secretar de partid a venit personal să facă prezența. Cine nu era prezent, era absent nemotivat. Dar noi eram toți prezenți și miroseam a vin și a cozonac.

Nu ne mai dau căldură nici cât să-mi usuc o pereche de chiloți pe calorifer. Când vine noaptea, mă îmbrac cu trei pijamale plus un trening, ciorapi groși de lână în picioare, căciulă, fular și mănuși. La cinci dimineața, îmi pun ceasul să sune, pornesc reșoul pe care din fericire l-am găsit într-un magazin, are doua rezistențe solide care dau căldură atât cât să mă pot dezbrăca de cele trei pijamale și să mă îmbrac repede în hainele de serviciu. La baie, îngheață și inima în mine când mă spăl pe dinți.

Azi am găsit o lampă cu petrol într-un magazin și m-am bucurat ca de un bulgăre de aur.  Seara nu ne mai dau curent electric decât maxim o oră, cât ține telejurnalul. Acum pot citi la lampă că, până acum, am citit la lumânare.

Azi am fost la alimentara să-mi iau rația pentru o lună: o jumătate de pachet de unt, o jumătate de litru de ulei de soia, o jumătate de kilogram de făină și o jumătate de kilogram de zahăr. Mi-am luat și rația de pâine pentru azi, o jumătate de franzelă, mică și tare. Zahărul îmi va ajunge sigur o lună, că li-l dau doar prietenilor la cafea.  Dacă tot am mers la alimentra, mi-am cumpărat și Eugenia că,  în afară de Deval, doar din astea mai sunt pe raft.

Azi am fost la cofetărie. Aveau creveți și biscuiți. Nu am cumpărat nimic. 

Mi-a fost prea frig în casă aseară, așa că am mers la cinematograf, rulau desene animate. Le văzusem de sute de ori, dar le prefer filmelor cu comuniști. Rar, foarte rar, mai rulează câte un film bun, atât de bun că nu mai simt nici frigul. Foame nu-mi mai este. M-am împrietenit cu o vânzătoare de la o alimentara, care m-a trecut în catastif cu două persoane și îmi dă rația dublă. Chiar și pâinea.

Azi au primit Ness la alimentara de lângă mine. Era coadă, se vindea o cutie de Ness cu un kilogram de pește congelat. Așa că acum am congelatorul plin de pește că le-am luat Ness și prietenilor, dar, pentru că eu am ulei, peștele l-au lăsat la mine. Îl vom prăji într-o seară și-l vom mânca. Tot la mine, că am și butelie.

Chelnerul cu care m-am împrietenit zilele tecute mi-a spus să merg la el la restaurant să-mi dea cafea boabe. Am cumparat două kilograme. Vin sărbătorile.

Vecinul meu este recepționer la hotelul din centru, care are și “shop”, de unde, de altfel, pot cumpăra doar străinii. Mi-a adus azi două cartușe de Kent. 

E martie și mi s-au dezghetat geamurile, garsoniera mea nu mai seamănă cu o peșteră.

Este august deja. Mâine plecăm la mare, la Neptun, ca în fiecare an, aceeași gașcă.

Am ajuns în gara din Neptun la trei dimineața. Ne-am dus în bazar să stăm până când s-o face ziuă. Paznicul bazarului, cu care ne-am împrietenit între timp, ne lasă să stăm acolo contra unei “jumătăți” de țuică pe care i-o aducem de fiecare dată. Pe străzi nu putem umbla că patrulează miliția. La ziuă, am plecat spre camping să ne cazăm, adică să ne găsim loc de corturi. Atât ne permitem.

La Neptun sunt de toate. La cofetărie au chiar și prăjituri. Lingurițele sunt din aluminiu și sunt găurite în mijloc ca să nu fie furate. Nu le-am furat. Este și o pizzerie unde se face pizza mare și bună. Pe plajă găsești hamsii prăjite și gogoși, iar în bazar este un împinge tava cu mâncare bună. Și ieftină.

Cearșafurile ni le așezăm pe plajă în același loc, lângă o terasă. Cu barmanul ne-am împrietenit în urmă cu vreo tei ani, tot contra unei sticle de țuică. Deschide, ca toate terasele, la ora zece, dar pe la zece fără zece îl vedeam cum pregătește paharele și le așează pe masa noastră, pentru că suntem clienți fideli. Berea este bună și rece.

De pe dig, se vede puțin din plaja de la vila lui Ceaușescu. Este păzită.

Azi am auzit la Radio Europa Liberă, și nu îndrăznesc să cred, că a căzut zidul Berlinului. Au zis ceva de Gorbaciov și Perestroika. Nu am înțeles prea bine că l-au bruiat.

Azi, 17 decembrie am auzit la Radio Europa Liberă că la Timișoara au împușcat oameni.

Azi, 20 decembrie am ajuns la București. Șeful meu de la centrală este un domn trecut de cincizeci de ani de care se teme toată lumea. Pe mine m-a îndrăgit din prima clipă în care m-a văzut, în urmă cu vreo cinci ani. Azi, de cum m-a văzut, a făcut ochii mari și mi-a spus cumva conspirativ., “ce cauți aici?! ia primul avion și pleacă acasă, urgent!”. Am plecat seara cu trenul, la avion nu am mai găsit bilete.

P.S.: Acum, după ce a trecut o săptămână, mă întreb de unde știa șeful meu ce va urma?!

Azi, 21 decembrie se zvonește că l-au huiduit pe Ceaușescu în piața palatului.

Azi, 22 decembrie. Nu mai lucrăm niciunul nimic. Ne-am adunat în biroul directorului. Revoluția este în direct la televizor. Directorul pare speriat. Le trimite pe femei acasă. Bărbații au rămas. Am rămas și eu pentru că nu am televizor acasă. Ceaușescu a zburat cu un elicopter, pe străzile din București au ieșit cu tancurile, au împușcat oameni. Și la Cluj. Și la Arad. S-a aflat și de morții din Timișoara, pe care i-au incinerat pe ascuns la București. Noaptea, ca hoții, 43 de cadavre.

În studioul TVR apar oameni noi, necunoscuți care ne spun că teroriștii sunt peste tot. Directorul, nostru tot nu a îndrăznit să dea jos din cui tabloul lui Ceaușescu, pe care toți, fără excepție, trebuia să îl avem în birou. Noi am insistat și până la urmă, l-a dat jos. Este revoluție.

Muncitorii, înarmați cu ce au găsit prin secții, suntem totuși fabrică de mobilă, au intrat în birourile noastre și puțin a lipsit să nu ne ia la bătaie. Fără violență!

Teroriștii au atacat televiziunea, au omorât soldați la Otopeni. Isterie generală.

În oraș este liniște. Toată lumea se uită la televizor.

E Crăciunul, plec la Dej. Trenul nu este luminat, lumea se teme de teroriști. Niște tineri cu baticuri legate pe față, cu ochii injectați și cu puști ținute la piept, ne verifică buletinele. Ne întreabă unde și de ce plecăm. Lumea vorbește în șoaptă. Lumea se teme de teroriști.

Am plecat spre prietena mea, care locuiește pe Dealul Florilor și după fiecare copac de pe marginea drumului, de la unitatea militară până în vârful dealului, este câte un soldat care ne păzește de teroriști. Armata e cu noi.

Toată noaptea m-am uitat la televizor. Am așteptat până dimineață procesul lui Ceaușescu.

Lumea strigă “ole, ole, ole, ole, Ceaușescu nu mai e!”

L-au condamnat și l-au împușcat.

Dragă jurnalule, mâine este un an nou, Nu merg la revelion, nu mă mai pot uita încă o noapte la televizor. Prefer să dorm. Nu știu ce aduce anul care vine, dar sper să fie mai bine decât acum.  

Republicat și pe:

http://www.bcmedia.ro/stire/dora-bud-cean-jurnal-din-epoca-de-aur-4552.html

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s