dispecerat literar \ literary dispatch /

Ce ne-am propus: o platformă (chiar dacă deocamdată este doar un blog) pentru texte pe care terminologia actuală le numeste creative writing (poezie, proză, eseu, memorialistică) – un mijloc de comunicare funcțional între autor și cititor.

Am fost conștienți că e posibil să fim percepuți ca o tentativă de a face concurență foarte numeroaselor reviste literare. Nu este intenția noastră chiar dacă faptele ne contrazic. Această presupusă concurență e doar aparentă. Nu ne-am propus să rivalizăm cu conținutul revistelor print – asta ar presupune adevărata concurență.

Noi ne-am propus altceva – să rezolvăm veșnic deficitara problemă a distribuției, să nu-i mai lăsăm pe autori să aștepte săptămâni (sau chiar luni) de la redactarea textului și până la apariție. Să nu mai fie nevoiți autorii să spună prezent la o ședință (chiar dacă se numeste “lansare”) unde norocoșii primesc un exemplar al publicației. Ceilalți au scris pentru portbagajul unei mașini sau fișetul dintr-un birou unde se păstrează restul tirajului accesibil doar celor care au o relație personală cu distribuitorul și vin cuminți la evenimentele organizate de cel din urmă.

Mai este si problema costurilor ridicate pentru print, modice pentru online. Astă însemnă că pentru print e nevoie de un sponsor, de regulă din mediul politic căruia trebuie să-i rezervăm dreptul la cuvântare și alte drepturi despre care nu e cazul să vorbim aici.

Ce am reușit până în prezent? 3.569 de utilizatori au vizitat noesnerland.com, au citit 8.832 articole în medie 2,62 articole de cititor, am publicat 218 articole care au primit 86 de comentarii și 520 de reacții din partea cititorilor.

Ce ne propunem? În funcție de reacțiile cititorilor vrem sa dezvoltam proiectul convinși că utilizatorul defineste produsul. Nu avem o redacție cu funcții, șefi și subalterni și nu avem ședințe de birou cu ușile închise unde să decidem trecutul, prezentul și viitorul. Suntem online 24 din 24 și deschiși oricăror sugestii.

Dezavantajul e că nu avem cum să ajungem la cei care au refuzat din start tehnologia iar acum se baricadează în spatele unui zid pe care scrie “nu știu”. Ne pare rău, dar nu avem ce face.

Să ne vedem și să ne cititm sănătoși!

Discover more from Nösnerland

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Nösnerland

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading