Bursa de carte

𝑷𝒐𝒗𝒆𝒔̦𝒕𝒊 𝒅𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆 𝑪𝒍𝒖𝒋 𝑽𝑰𝑰𝑰

Autori: Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, Mihai-Florin Hasan, Corina Moșoigo, Mihai Prodan, Gabriel-Virgil Rusu, Tudor Sălăgean, Alexandru Simon, Emil Sitaru
Proiect editorial apărut sub egida Asociația Vechiul Cluj
Coordonatorul volumului: Tudor Sălăgean
Coordonatorii proiectului: Sebastian‑Iacob Moga, Victor‑Eugen Salcă
Colecția Clujul din cuvinte este coordonată de Irina Petraș
„Peste ani aveam să înțeleg modul în care s-a format ierarhia valorilor mele, având ca repere personalități precum distinșii Prof. Dr. Ioan Goia, Prof. Dr. Ioan Gavrilă, Prof. Dr. Marius Hăngănuț, Prof. Dr. Valeriu Bologa, Prof. Dr. Victor Preda, Prof. Dr. Ștefan Hărăguș, Prof. Dr. Octavian Fodor, Prof. Dr. Alexandru Borza, Prof. Nicolae Ghircoiașiu, Maestrul Antonin Ciolan sau văduvele Prof. Dr. Iuliu Hațieganu și a Prof. Dr. Coriolan Tătaru.
Tot peste ani aveam să înțeleg că această șansă mi-a fost oferită prin personalitatea deosebită a celei care era parte integrantă a acestei lumi de pionieri din Clujul începutului de secol XX. Aveam să aflu că Tanti Alma – după cum o cunoșteau toți – a fost de fapt prima femeie medic stomatolog din România.” (Corina Moșoigo)
„Din cauza acestor lovituri grele, după invazie, Clujul a pășit într-o nouă etapă a istoriei sale devastat și depopulat, fiind într-un real pericol de a își pierde statutul de centru de comitat. În primele patru decenii și jumătate după marea invazie nu există nici o mențiune documentară a unui comite de Cluj. Cel dintâi comite de Cluj care reapare în documente este Petru de Nitra, menționat în calitatea de jude asesor în cadrul primei congregații nobiliare a Transilvaniei, din anul 1288.” (Tudor Sălăgean)
„Dar o serie de crime și tentative comise cu sadism și, aparent, fără niciun mobil precis, de către o persoană necunoscută, bolnavă, feroce, inteligentă și periculoasă – reținută drept «omul cu ciocanul» –, au destabilizat profund comunitatea. O adevărată psihoză se instalase atunci în Cluj: oamenii priveau tot mai des și mai atent în urmă când treceau prin locuri izolate; mamele își chemau în casă copiii încă înainte de apusul soarelui, ferecând apoi repede ușile locuințelor; tinerii preferau să renunțe la discotecile uteciste; la Continental, la Metropol ori la Ursus, clienții o luau seara ușurel spre casă, înainte de închidere. Autoritățile responsabile cu ordinea publică și siguranța cetățenilor păreau depășite de situație în încercarea de a-l prinde pe ucigaș. (Gabriel-Virgil Rusu)

Detalii despre carte și comenzi: https://bit.ly/3KQ7kML

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s