Dragostea lui Dante

Dragostea lui Dante

      mișcă Soarele și celelalte stele

                              „In pieptul tău se află stelele destinului tău”

                                                                       (Friedrich Schiller)


Pentru cunoașterea vieții, Dante ne deschide drumul spre ochii sufletului, spre a putea înțelege că: „Dacă-ți urmezi steaua, nu poți greși destinația divină”.

       Având libertatea meditației, ne adunăm mintea să visăm, să ne propunem un scop în slujba unei idei, pentru a căuta frumosul în miracolul iubirii divine:  

                     Cheamă-ți visele

                   să intre-n suflet stele –

                       timpul cedează

     Timpul ne vine în ajutor să putem păși pe calea răbdării cu credința de învingător. Abia atunci se mobilizează o forță chemare, care așază la bază voința. Doar voința transfigurează viziunile gândirii în realizarea scopului propus.

      Când iubești cu adevărat, ceea ce dorești să făptuiești, o folosim în slujba ideii,ea ne conduce spre materializarea visului. Visul este infinit, iar noi îl putem transforma într-o sărbătoare a iubirii, îl putem traduce în imaginile făptuirii:

                    Calea-i virgină –

                   voința este cheia

                      vizionarului

    În aceste universuri ascunse ale destinului pătrund viziunile lui Dante, care „…mișcă Soarele și celelalte stele”, prin ele se văd în oglinda divină tainele gândirii,

deschid ușile viitorului.

      Noi nu trebuie să ne furișăm în nevăzut, ci cu iubire și speranță, să ne lăsăm duși în viitor pe o sârmă întinsă, numai a noastră, invizibilă pentru ochii semenilor). Pe această sârmă trebuie să începem exercițiile de zbor. Zborul cu aripile proprii împrăștie întunericul, iar noi ne putem întinde aripile prin educația spiritului, care ne crește curajul de a visa, de a ne șlefui imaginile de zbor. Dacă știm învăța și cu privirea ne apar în cale modele mărturisitoare:

–        Brâncuși ne ajută să înțelegem cum trebuie să privim zborul:„Eu nu am căutat, în toată viața mea decât esența zborului!Zborul –ce fericire!”

–        Herman Hesse merge prin luciditate și mai departe de fericire:„Vreau mai mult. Nu sunt mulțumit doar fiind fericit. Nu am fost făcut pentru asta. Nu este destinul meu. Destinul meu este exact opusul”.

       Și atunci mă întreb care este destinul meu: 

                Idealul meu

            imaginea zborului,

              curajul de-a visa

              tărâmul poeziei

           străluminat de Dante

Victoria Fătu Nalațiu

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s