Admirabila lecție a smeritului monah Nicolae

Viața este un șir de alegeri prin care devii ceea ce ești. Complicat? Nu. Ne naștem cu calităti si defecte, simplul fapt că le avem nu înseamnă mare lucru. Toată lumea le are. Ceea ce facem cu ele ne determină destinul. Pe scurt: toți avem un calculator, dar doar câțiva oameni l-au folosit pentru a crea sisteme de operare. Noi, ceillati, am folosit calculatoarele cu ce am găsit pe ele, de cele mai multe ori nici atât, e mai simplu să spui “nu știu”. Și dacă nu știu, nu există. Simplu, nu?

Din alegerile lui Nicolae Steinhardt: a fost de acord ca alții să organizeze întâlniri politice în locuința lui. El nu a participat. Nu-l interesau. Dar când a fost săltat de securitate, nu i-a divulgat pe cei care s-au întâlnit la el acasă, cu toate ca nu avea nici o obligație față de ei. Nu era vorba de obligații, ci de un principiu moral. Moralitatea i-a adus 14 ani de temniță grea. În temniță nu s-a revoltat ci s-a convertit. Mai târziu convertirea avea să-l aducă la Rohia.

Lecție învățată: adevărata putere nu este să-i stăpânește pe cei din jur, adevărata putere este să te stăpânești pe tine.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s