ALTMINTERI NICI N-AM FI TRĂIT

ALTMINTERI NICI N-AM FI TRĂIT

MIRELA BĂLAN


PREZINTĂ: ICU CRĂCIUN, ALEXANDRU JURCAN„Îți trebuie un curaj imens ca să intri în acordurile viscerale ale acestei cărți, să poți desface giulgiul ce leagă rănile. Un coșmar infuzat cu frică. Un carusel galopant. Nimic nu va mai fi ca înainte. Un ritm absolut chirurgical, cu abolirea formelor, între liric și epic oniric, din care răsare un catharsis plin de sacralitate. Cu această carte a durerii îmblânzite, Mirela Bălan pătrunde cu demnitate în altarul scriitorilor de raftul întâi”.

Alexandru Jurcan

Una dintre cele mai frumoase imagini create de Mihai Mănuțiu în cartea sa de debut, ”Un zeu aproape muritor”, este cea a unui regat în care un războinic lovește cu sabia coloana de marmură a unui templu. Coloana începe să transforme șuieratul vântului într-un cântec nespus de frumos. Peste secole, un rege, impresionat de frumusețea cântecului coloanei, a decis să o repare, iar coloana a încetat să cânte. Această imagine este o metaforă pentru suferința creatoare. Însă scriitoarea Mirela Bălan a experimentat mult mai mult decât o metaforă.

În urmă cu doi ani, soțul ei a suferit un accident de parapantă. Vreme îndelungată, el s-a zbătut între viață și moarte, pe paturi de spital din România și din Austria. Focul suferinței a aprins în Mirela Bălan văpaia creației. Așa s-a născut volumul de versuri ”Altminteri nici n-am fi trăit”. Volumul a fost lansat la Târgul Gaudeamus Radio România. Mirela Bălan a vorbit despre furia împotriva nedreptății sorții și despre cum accidentul soțului ei i-a schimbat viața. Nu doar că ea a început să scrie, ci a decis să se dedice într-o mult mai mare măsură alinării suferinței celor din jur.
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial 4.0 Internațional.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s