Dora Budăcean: Când floarea soarelui ucide

Noul demers al salvatorilor planetei mă nedumerește. Am tolerat-o pe Greta, deși nu-mi plăcea absolut deloc rictusul de pe fața ei când se-nfoia indignarea în ea. Acum însă, moda de a arunca mâncare pe tablouri celebre, mă revoltă. Nu că ele vor fi deteriorate, pentru că orice muzeu care se respectă le protejează cu un geam de sticlă, până și cei care aruncă mâncare pe ele știu asta, ceea ce face ca protestul lor să îmi dea senzația de fals, ci pentru că mi se pare o acțiune lipsită de logică, stupidă și cumva hilară. De ce să te faci că distrugi o operă de artă, când știi bine că nu o distrugi. De ce nu arunci cu supă de roșii sau cu pireu în capul celor care ne-au adus aici? Cum poți salva planeta distrugând arta? Cum poate arta să ucidă? Mă gândesc la picturile rupestre, care nu sunt neapărat opere de artă, dar au o valoare inestimabilă. Și câtă bucurie să le vezi. Mă uit la acești tineri și mă întreb dacă  au înțeles ce fac sau, pur și simplu, s-au lăsat (și ei) antrenați într-o cursă nebună de nonsensuri care în niciun caz nu vor salva planeta. Mai degrabă vor dispărea ei, apărătorii planetei, când nu vor mai fi utili. Petrolul ucide, zic ei. Războaiele nu ucid? Avioanele cu care zboară ei în locuri exotice în vacanțele binemeritate după ce au salvat planeta, nu ucid?  Zecile de gadget-uri pe care le folosesc ei,  acelea care le amintesc prin aplicații inteligente că trebuie salvată planeta, nu ucid?  Nu?! Doar floarea soarelui ucide?! Mă întreb, în toată nemernicia mea de persoană care nu salvează planeta, știu ei,  salvatorii planetei, cine a fost cel care a pictat tabloul, nu cum îl cheamă, ci cine a fost el cu adevărat și câtă foame a răbdat în marea lui frământare de a fi artist într-un moment în care, cei care trăiau atunci pe planeta care trebuie salvată azi, nici măcar nu știau că există alt petrol în afară de cel lampant?!  Care nu ucidea, ci lumina. (NB: prima rafinărie de petrol din lume a fost construită în România, în 1856, lângă Ploiești). 

Eu cred că planetei puțin îi pasă de salvatori, de ecologiști, de activiști sau de extratereștri, că nu va putea fi salvată dacă planeta nu mai vrea să fie salvată. Eu cred că planeta vrea mai multă floarea soarelui. 

3 Comments

 1. Marius says:

  “The EARTH without ART is just.. EH”” (INTERNET)

  Liked by 1 person

  1. dorabudacean27 says:

   Exactly!

   Like

  2. zorindiaconescu says:

   Adevărat. Poți supraviețui fără artă însă absența artei nu este un mijloc de supraviețuire, iar supraviețuirea fără artă e aridă, chiar inutilă.

   Like

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s