Aveți curaj? Să vedem…

Da. Iluminarea este un proces destructiv, ea presupune renunțarea la tot ce e fals, presupune recunoașterea adevărului oricât ar fi acesta de tulburător. Ne deranjează? Evident, dar trebuie să învățăm să trăim cu acest deranj sau - să renunțăm la adevăr și să ne cultivăm în continuare iluzia.
Cine se opune în primul rând rostirii adevărului în public? Cei care dețin controlul și în consecință speră să controleze și adevărul pe care nu-l mai pot controla din clipa în care oricine își poate rosti adevărul în public, fără aprobare prealabilă din partea deținătorilor puterii.
De ce credeți că Moise s-a întors de pe munte cu legile cioplite în piatră? - pentru ca acestea să nu mai poată fi modificate.
De ce credeți că statul socialist controla cu mare grijă fiecare cuvânt scris, inclusiv nevinovatele mașini de scris trebuiau înregistrate și autorizate?
Libertatea nu garantează dispariția dorinței de a-i controla pe ceilalți. Priviți în jur: încercările sunt nenumărate, prea cucernice sau laice, patriotice sau cosmopolite, suveraniste sau globaliste.
Nimeni nu poate fi condamnat pentru faptul că vrea să fie controlat fiindcă așa se simte mai în siguranță. Respectând libertatea trebuie să-i recunoaștem fiecăruia dreptul de a alege.

2 Comments

 1. dorabudacean27 says:

  Dacă aleg să spun adevărul, public, câți îl vor accepta.? Și ce mă fac când, desi respect dreptul fiecăruia de a alege, al meu nu este respectat?.

  Liked by 1 person

  1. zorindiaconescu says:

   Riscul de a spune adevărul în public a fost numit de Steinhardt – obligație. Mințind ne mințim și pe noi. Tăcerea e un caz particular al minciunii. Cât despre respectarea drepturilor individuale, vezi exemplul lui Gandhi.

   Like

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s