Un nou gen literar: presa care se scrie singură

Djokovic a câștigat un turneu important în Australia. Eu nu am habar de tenis. Nu am urmărit competițiile, nu cunosc jucătorii. Nu m-a interesat niciodată acest sport. Cu toate acestea culeg de undeva o poză potrivită și lansez și eu o opinie. Dreptul sacru la liberă exprimare îmi dă acest drept. Opinia mea nu contează, oricare ar fi ea va stârni reacții. Iar reacțiile înseamnă vizibilitate. N-are importanță nici originea lor: că vin de la anti vacciniști sau filo putiniști, de la suveraniști sau din partea ofensivei ortodoxe – respectiv din tot atâtea direcții reprezentate de adversarii celor de mai înainte – reacțiile se contorizează, contează numărul lor. Pentru unii, eu opinentul pot fi un mare caracter iar pentru alții un idiot congenital, e același lucru. Mașina numără, rezultatul apare pe ecran.

Cei care reacționează îmi seamănă. Nici ei nu au habar de tenis, de microbiologie, e geostrategie sau de istoria confesiunilor religioase. Dreptul la libera exprimare nu este condiționat, nu presupune exprimarea calificată. Sursele nu mai sunt nici ele verificabile. Sfera virtuală permite milioane de adrese URL (Uniform Resource Locators) în spatele cărora se poate ascunde oricine și orice. Criteriul de citare este senzaționalul, șansa de a atrage traficul virtual. Cu cât mai neobișnuită este narațiunea cu atât mai mari sunt șansele de succes. Viitorul va stabili dacă se califică un nou gen literar pentru că e vorba de ficțiune.

Literatura nu a schimbat lumea. Ea a schimbat opiniile oamenilor care apoi au schimbat lumea. La ora actuală acest posibil gen literar funcționeză ca o schemă piramidală amintind de Ioan Stoica și al său Caritas. Acea aventură știm cum s-a terminat. Eu zic să ne așteptăm la surprize. Probabil nu vor fi plăcute.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s