dispecerat literar \ literary dispatch /

,,1996.-ot írunk. Egy forró júliusi délutánon, amikor Anna ,fittyet hányva az UV  sugárzás okozta rémhírekre, széttárt lábakkal feküdt a pincedomb tetején, hogy a Nap égető erejét minél közelebbről érezze" -   talán így kezdené a regényét egy született író, de én nem vagyok az és költőnek sem nevezem magam, mégis valami arra sarkall, hogy rögzítsem a gondolataimat.
Magamnak írok, mert a múlt egy pillanat alatt semmivé válhat, s ha már az emlékek nem kísértenek, majd elolvasom az életemet.
Látom Anyámat, aki keresi a szavakat, s bár pontosan tudja mikor született Ady vagy Széchenyi, sőt Van Gogh halálának évfordulójára is emlékszik, mert minden év július 29. én egy csokor napraforgót visz a dédnagyanyám sírjára , mégis megkérdezi újra,, mit vettünk tegnap a piacon?"
Persze nem jelenti azt, hogy a nyomdokaiba lépek, de ha mégis-csak - messziről dereng majd a napsütés, elolvasom és magamra ismerek.
Ma csípős az októberi reggel, de még nem gyújtottam be a sárral tapasztott tégla kályhába, mert annak a napnak az emléke,a szikrázó Nap ereje helyett ,átmelegíti testemet.
_ Túlságosan részletes, már az elején azt teszed, ami másnál tegnap nem tetszett!- szólt egy hang a fejemben.
Azonnal felismertem. Az a gyerekkori, képzeletbeli barátom volt, akit magamnak teremtettem, amikor attól féltem kinyílik a Föld alattam és egerekkel teli gödörbe zuhanok.
_ Igen.... Valóban bosszantott X.Y. kortárs szerző, mert óramű pontossággal írt le mindent, sőt kifejezetten szájbarágósan, így nem hagyta szárnyalni a képzeletem.!
De én magamnak írok, és tudod, éppen próbálok felkészülni bármire és mindenre, akkor is ha majd Ő mellettem lesz.
Igen ,Ő , aki aznap, 39 fokos hőségben kenyeret sütött, csak azért, hogy szalonnát ehessünk paradicsommal. Amikor két éve először megkóstolta a gluténmentes kenyeremet, önszántából kikiáltotta magát gluténérzékenynek , miközben majd megveszett egy friss ,ropogós héjú pityókás cipóért. Persze azt hitte nem tudom, s én hagytam, hogy szerelme jeléül meghozza ezt az áldozatot. Nem vártam tőle, de nem is tiltakoztam, mert féltem a búzalisztes kenyér morzsáktól , már -már annyira rettegtem a látványuktól is mint az egerektől.
Miért nincsenek csak ilyen jellegű félelmeim, miért nem félek semmi mástól?- merengtem magamban hanyatt fekve, amikor Zénó ki kiabált az ablakon, és ettől annyira megijedtem, hogy rá ordítottam
_ Mit ijesztgetsz?
_ Tudtad ,hogy Bukowski akkor halt meg, amikor mi összeházasodtunk?
Még mielőtt válaszoltam volna, már mellettem feküdt könyvvel a kezében, s én oldalra fekve hallgattam, miért is szereti Bukowskit .
Néztem őt, amint hunyorogva, lelkesen párhuzamot von önmaga és az író között.
,,_  Ha azon aggodnék , hogy az embereket mi érdekli, soha nem írnék semmit"-idézte és :
,, Úgy szerettelek, ahogy egy férfi szereti azt a nőt, akit soha nem érint meg, csak ír neki, és kis fényképeket őriz róla"
És ...akkor ..., anélkül, hogy ő megérintett volna, villám szerűen cikázott át a testemen egy furcsa izgalom, mintha száz kéz simogatna mindenhol. Ágyékom forró lett , lüktetett, és mielőtt felfogtam volna,a Gyönyör meglepett ...
_ Jó volt Nana ? - kérdezte pislogva, de olyan könnyedén, mintha legalábbis a frissen sült kenyeret kóstoltam volna meg.
_ Nem tudom mi volt ez- nevettem
_Intellektuális orgazmus - felelte sietve , miközben szét tárta lábaim,s csókolta verejtéktől gyöngyöző mellemet.
_Féltékeny vagyok Bukowskira! - mondta és besíklott a ,,paradicsomba " . 

Gyöngyi Gorbai



Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial 4.0 Internațional.

Discover more from Nösnerland

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Nösnerland

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading